Estás aquí:
  • Inicio
  • Noticias
  • La Fundació el Maresme arrenca el seu nou model organitzacional

La Fundació el Maresme arrenca el seu nou model organitzacional

17/07/2020

Des del 15 de juliol la Fundació el Maresme ha començat a desplegar el seu nou model organitzacional desenvolupat a partir d'un procés participatiu  que ha involucrat més de 350 persones treballadores. Des d'Hobest hem tingut la sort de poder-los acompanyar des d'un inici.

La Fundació el Maresme és una entitat d'iniciativa social sense ànim de lucre que promou i impulsa la inclusió social i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual de la comarca del Maresme i de les seves famílies. Compta amb 560 persones treballadores de les quals, 210 tenen discapacitat intel·lectual. L'any 2018, la Fundació el Maresme va iniciar la seva col·laboració amb Hobest per tal de definir el Marc Estratègic 2022 de l'entitat, el qual marcava cinc grans eixos estratègics. Un d'ells, concretament, apuntava a la necessitat de desenvolupar un nou model organitzacional.

L'any 2019, la Fundació va creure oportú iniciar el disseny i desenvolupament del nou model organitzacional optant per una procés participatiu que impliqués el màxim nombre de persones treballadores possible en la seva ideació i implementació. Després d'haver vist altres exemples de processos de transformació organitzacional orientats per Hobest a Catalunya i Euskadi, la Fundació va creure oportú seguir apostant per la nostra base metodològica i conceptual a l'hora d'impulsar el seu procés de transformació. 

És per aquest motiu que des de l'abril de 2019 fins al juliol de 2019 l'entitat es va bolcar en el disseny del nou model definint quines havien de ser les noves dinàmiques de treball i l'arquitectura organitzativa. Aquest procés de disseny es va pilotar a través d'un grup motor on hi varen participar més de 80 persones de tota l'entitat, de manera que quedessin reflectides les diferents veus de les persones treballadores.  

procés.JPG

El setembre de 2019 va arrencar el procés d'implantació del nou model constituint cadacuna de les unitats de gestió de l'organització amb els equips i nivells de gestió corresponents. Aquest procés ha durat vora 10 mesos i ha arribat a permeabilitzar-se a tota la organització implicant 350 persones treballadores.  

Cal posar en valor, a més, que a mig procés va esclatar la pandèmia de la COVID-19 i no per això la Fundació s'ha fet enrere. Al contrari, l'equip impulsor del procés ha optat per agafar les regnes de la situació i adoptar les mesures necessàries per poder dur a bon port la transformació organitzacional de  la seva entitat. L'acompanyament des d'Hobest aquests darrers mesos també s'ha hagut d'ajustar a les necessitats de no presencialitat i això ha fet que haguem hagut de desenvolupar eines d'acompanyament virtual que han resultat ser eficaces i que han permès arribar al dia d'arrencada del nou model en els terminis previstos. 

Des d'Hobest estem molt agraïts a la confiança que ens ha fet la Fundació el Maresme en aquests darrers anys ja que ens ha ajudat a constatar i creure més encara que la filosofia que sosté la nostra consultoria, basada en conceptes com l'autogestió, l'autoorganització, la governança democràtica i la nova concepció del treball, és una autèntica eina de transformació social i que, per tant, la nostra feina segueix tenint sentit. De fet, per això som aquí: per deixar el món millor de com l'hem trobat.  

---

A continuació trobareu un link al vídeo que ha fet la Fundació per plasmar l'essència d'aquests darrers mesos de treball intens. 

video FMaresme.JPG